İki yolla yatay geçiş yapabilirsin;
Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek-1 Madde): Mevcut üniversitene kayıt olduğun yıl aldığın merkezi yerleştirme puanlarınla yatay geçiş yapabilirsin. Kayıt olduğun yıldaki merkezi yerleştirme puanın, geçmek istediğin bölümün aynı yıldaki puanına eşit veya ondan yüksek ise o bölüme yatay geçiş yapabilirsin. Ek Madde 1 ile yatay geçişlerde bölümler arası yatay geçiş yapılabilmektedir. Geçiş yapabileceğin bölümlerimize ve bu bölümlerin puanlarına buradan ulaşabilirsin.
Ortalama ile Yatay Geçiş (GNO): Ortalama ilesadece aynı düzeydeki ve eşdeğer ön lisans programları arasında geçiş yapılabilirsin. Bunun için mevcut üniversitende bitirdiğin dönemlere ait genel not ortalamanın en az 2.29 olması gerekmektedir.
Elbette. Açık Öğretim bölümlerinden üniversitemize hem merkezi yerleştirme puanınla (Ek-1 Madde) hem de ortalamanla (GNO) yatay geçiş yapabilirsin. Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişlerde tüm kurallar aynı iken GNO ile geçişlerde üniversitende bitirdiğin dönemlere ait genel not ortalamasının 3.15 olması aranır; bunun dışında bütün kurallar aynıdır.
- Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek-1 Madde): Yatay geçiş içinmevcut üniversitende en az bir dönem okumuş olmak şartı vardır. Bunun dışında hazırlık sınıfı dâhil her sınıfta yatay geçiş mümkündür.
- Ortalama ile Yatay Geçiş (GNO): Ortalama ile birinci sınıfın ikinci yarıyılına başlarken ve ikinci sınıfın ilk yarıyılına (üçüncü yarıyıla) başlarken yatay geçiş yapabilirsin. Hazırlık sınıfında ortalama ile yatay geçiş yapılamamaktadır.
Elbette. Okul uzatan öğrenciler de Ek-1 Madde kapsamında yatay geçiş yapabilmektedirler. Bu durumda yine mevcut üniversitene kayıt olduğun yıl aldığın merkezi yerleştirme puanına bakılmaktadır. Yatay geçişlerde de azami okuma sürelerinin dikkate alındığını unutma.
Konu ile ilgili başka soruların varsa ve merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapılabilecek bölümler tablosunda ilgili yıl puanımızı bulamadıysan lütfen bizimle iletişime geç.
2024-2025 Güz Yarıyılı Yatay Geçiş Kontenjanları aşağıdaki gibidir.
• Merkezi Yerleştirme Puanı (Ek Madde 1) ile Yatay Geçiş Kontenjanları
• Kurumlararası Genel Not Ortalamasına Göre Yatay Geçiş Kontenjanları
• Kurum İçi Genel Not Ortalamasına Göre Yatay Geçiş Kontenjanları
Yatay geçiş başvuruları için son tarih ilan edilecektir.
Başvurular online olarak yapılacaktır. Başvuru ekranına ulaşmak için tıklayınız.
Online başvuruda, e-devlet’ten alınan belgeler ile e-imzalı veya onaylı belgelerin yüklenmesi gerekmektedir. Yatay geçiş ile üniversitemize kayıt hakkı kazanan adayların, başvuruda istenilen belgelerin asıllarını (Islak imzalı/ e- imzalı/e-devlet çıktısı) kayıt sırasında teslim etmesi gerekmektedir.
Not: İngilizce Hazırlık Programı’nda normal öğretim süresi bir (1), azami öğretim süresi iki (2) akademik yıldır. Diğer yükseköğretim kurumlarının hazırlık sınıflarında geçirilen süreler azami öğrenim süresi hesaplamasında dikkate alınır.
8- İngilizce bir bölüme geçiş yapabilir miyim?
İlgili Yönetmelik, Yönerge ve Esaslara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
9- Hazırlık okuyorum, yatay geçiş yapabilir miyim?
Evet, merkezi yerleştirme (Ek-1 Madde) ile yatay geçiş yapabilirsin. Hazırlık sınıfında ortalama (GNO) ile yatay geçiş yapılamamaktadır.
10- Başarısız derslerimin olması yatay geçişime engel olur mu?
Hayır. Başarısız derslerinin olması yatay geçiş yapmana engel olmaz.
11- Yatay geçiş yaparsam bursum kesilir mi?
Yatay geçişlerde mevcut burslar kalkar. Ancak Beykoz Üniversitesi olarak yatay geçişle gelen öğrencilerimize özel burs uygulamaktayız. Uygulanan burslarla oluşan eğitim ücretlerini öğrenmek için tıklayınız.
12- Ders muafiyetlerim neye göre belirlenir?
Mevcut bölümünde aldığın ve başarılı olduğun dersler, geçmek istediğin bölümün dersleri ile içerik ve kredi açısından karşılaştırılır ve uygun görülen dersler muaf sayılır.
13- KYK’dan burs alıyorum. Geçiş yaptığımda bursum kesilir mi?
Hayır. Yatay geçiş kaydı tamamlandıktan sonra Üniversitemizden alacağın belgeyi KYK’ya ibraz edersen bursun devam eder.
14- Kendi üniversitemde stajımı yaptım, saydırabilir miyim?
Yaptığın staj ilgili bölüm başkanı tarafından süre ve içerik açısından değerlendirilerek karar verilir.
15- Lisans öğrencisiyim, önlisans programlarına geçiş yapabilir miyim? / Önlisans öğrencisiyim, lisans programlarına geçiş yapabilir miyim?
Elbette. Merkezi yerleştirme (Ek Madde 1) ile yatay geçiş kapsamında ön lisans ve lisans programları arasında geçiş yapabilirsin.
Bu içerik 14/01/2025 tarihinde güncellenmiştir.